L'actualitat d'Onda

L'Ajuntament d'Onda subvencionarà els aliments i tractaments mèdics de les persones celíaques30 abril 2020  • El govern municipal aprova les ajudes per a intolerants al gluten de fins a 260 euros
  • Valero: “Volem ajudar a les persones que per ser celíacs els costa la compra 1.000 euros més a l'any”

L'Ajuntament d'Onda ha aprovat la convocatòria d'ajudes econòmiques destinades a unitats familiars a l'àmbit de les quals existisquen un o més membres amb diagnòstic mèdic celíaques. Es tracta d'un compromís que va assumir l'alcaldessa, Carmina Ballester, i que ara pren forma amb l'objectiu d'ajudar als celíacs onders en el sobrecost que suposa la compra de productes sense glútens, complements i tractaments mèdics.

Les bases, que es publicaran durant la setmana vinent al Butlletí Oficial de la Província i que han sigut consensuades amb l'Associació Valencià de Celíacs (ACECOVA), estableixen que podran beneficiar-se d'aquestes ajudes els ciutadans d'Onda i amb uns ingressos bruts no superiors a 37.595 euros anuals. Se subvencionaran les despeses derivades de la compra d'alimentació bàsica específica sense gluten així com els tractaments mèdics i/o suplements per als diagnosticats. L'ajuda concedida no podrà superar el màxim de 260 euros al mes.

Cal destacar que els aliments sense glútens solen ser un 300% més cars que la resta i, segons ACECOVA, les persones celíaques es gasten cada any de mitjana 1.000 euros més en la cistella de la compra que la resta.

“En l'actualitat existeix molta varietat de productes sense glútens, però l'accés a ells continua suposant un repte per a les famílies amb escassos recursos, i per això des de l'Ajuntament volem tirar una mà a aquelles persones que ho necessiten”, ha apuntat el regidor de Benestar Social, Óscar Valero.

Formació específica
D'altra banda, Ajuntament i ASECOVA també han acordat realitzar jornades de formació als centres educatius i també dirigides a veïns que pateixen aquesta intolerància. I quant a la restauració, es treballarà amb l'associació local Hosturionda perquè els restaurants elaboren menús aptes per a celíacs.

En paral·lel, a l'Ajuntament també s'està treballant a crear una base de dades de veïns amb aquesta patologia.