Festes


Fiestas

Festes

Pl. El Pla, 1

Ajuntament, 3ª planta

Tel. 964 60 00 50 Ext. 1351/1374

becfestes@onda.es


Horari:

Hivern: de dilluns a divendres, de 9.00 a 14.00 h
Estiu:   de dilluns a divendres, de 10.00 a 14.00 h

Fira d'Onda 2020


Festes locals


Sant Antoni

Els festejos en honor a Sant Antoni Abad se celebren el cap de setmana més pròxim al 17 de gener. Tres són els elements característics d'aquesta festivitat: la foguera, la benedicció d'animals i el repartiment del rotllo beneït de Sant Antoni.
La foguera es crema en la plaça del Pla, on hi ha moscatell i bunyols pels assistents que s'acosten a l'abric de les flames. L'endemà es fa la processó i la benedicció d'animals, i durant aquest acte es reparteix el típic rotllo beneït. Durant els últims anys, aquesta cercavila d'animals s'ha convertit en una magnífica exhibició de cavalleries, com a mostra d'una gran afició de què els onders i onderes fan gala.

Pasqua

Onda disfruta d'aquestes festes d'una forma molt especial, seguint una tradició heretada de pares a fills que amb el pas dels anys ha anat refermant-se cada vegada més.
Així, en les processons religioses de Setmana Santa participen un gran nombre d'onders que llueixen les túniques de les seues respectives confraries i trauen els passos de les imatges, amb el sentiment fervorós de qui viu i respecta la tradició religiosa mantinguda des de fa segles
Després de Setmana Santa, el recolliment es converteix en festa i els onders i onderes la viuen amb les tradicionals revetles, els coets que es disparen en senyal d'alegria i l'harmonia de berenar la típica mona de Pasqua amb amics i familiars

Durant la setmana de Pasqua, té lloc la Pasqua Taurina, en el recinte Multiusos, amb múltiples exhibicions taurines. El recinte alberga mitja plaça de bous de forma ovalada que es completa amb cadafals de les penyes de ciutat  Hi tenen lloc concursos de ramaderies, retalls, desafiaments i bous embolats.
També està el col·lectiu Sonora que organitza activitats aquesta setmana, com ara orquestres, dinars i espectacles per als més menuts .
El Salvador
El 6 d'agost se celebra la festivitat del Salvador com a patró d'Onda i els ciutadans li rendeixen un homenatge devot perpetuant així una tradició que es manté des d'antany. Però, realment, més destacat encara que aquest dia, és la seua vespra coneguda com ‘Nit del Salvador’ .

Durant tota la ves`prada i la nit del dia 5, els onders i onderes recorren en romeria els cinc quilòmetres que separen la població de l'ermitori del Santíssim Salvador per a cantar el seu himne i disfrutar dels actes que s'organitzen en honor al patró.
Aquesta nit se celebra la tradicional revetla amb una orquestra.

També se celebra un concert d'estiu en els dies pròxims al Salvador.
Fira d’Onda

L’última setmana d’octubre es converteix en data assenyalada per a tots els onders, així com per a aquells visitants que altres vegades ja han pogut gaudir d’aquesta setmana de festes patronals dedicades al Santíssim Salvador, la Mare de Déu de l'Esperança i Sant Roc. Comenca la Fira a mitjan octubre amb les presentacions de les seues reines i corts d’honor, així com la muntada de cadafals.

Onda celebra el primer dissabte de Fira amb una gran afluència de gent; a partir de les 13.00 h comença la multitudinària cercavila, que obrin les reines i corts d’honor, acompanyades per la Banda de la Unió Musical Santa Cecília, la Junta de Festes, la corporació municipal, penyes i xarangues.

Encara que, sens dubte, dos són els actes que més expectació desperten, un religiós i un altre profà.
Es tracta, en primer lloc, de la processó del diumenge de Fira, quan els ciutadans es donen cita en la plaça del Raval per a cantar a l’uníson l’himne al Santíssim Salvador. D’alta banda, les exhibicions taurines i en especial els "encierros" de bous, es convertixen en el centre d’atenció de les multituds. Durant més de una setmana, l’alegria inunda els carrers de la població, on es duen a terme gran nombre d’actes que satisfan les inquietuds festives dels veïns de totes les edats.

Nadal

Amb l’arribada de desembre Onda s’ompli de llum per a celebrar el Nadal tots junts, i s'organitzen molts actes per als més menuts, com ara l’arribada del Pare Noel, la dels patges d’Orient, i la cavalcada dels Reis Mags, així com orquestres per als més majors.

Barris en festes


El caràcter festiu dels onders es manifesta al llarg de tot l’any, ja que la majoria de barris de la població organitzen actes festius. D’aquesta manera des de gener fins a setembre qualsevol visitant pot trobar festa en la localitat, com ara festejos taurins, espectacles musicals, sopars de germanor i una infinitat d’actes més.

Calendari dels festejos taurins dels barris:

Barri Setmana Festes Dies de bous
Moreria Del 17 al 26 d'abril  18-21-23-25 d'abril
Vila-real Del 8 al 17 de maig 9-12-14-16 de maig
Fernando Ferris Del 22 al 31 de maig 23-26-28-30 maig 
Castelló Del 5 al 14 de juny 6-9-10-13 de juny
Sant Pere Del 26 de juny al 5 de juliol 27-30 de juny i 2-4 juliol
Castell Del 10 al 19 de juliol 11-14-15-18 de juliol
Artesa Del 24 de juliol al 2 d'agost 25-27-29 de juliol i 1 d'agost
Monteblanco Del 31 de juliol al 9 d'agost 1-3-4-8 d'agost
Sant Joaquim Del 14 al 23 d'agost 17-18-20-22 d'agost
Tossalet Del 21 al 30 d'agost 22-25-27-29 d'agost
València Del 28 d'agost al 6 de setembre 29 d'agost i 1-3-5 de setembre

BARRI EL TOSSALET : Bou en corda

El barri del Tossalet celebra a mitjan gener en honor a Sant Antoni Abad el bou en corda.
Aquesta modalitat consisteix a portar al bou per dins del barri lligat amb una corda.

BARRI MORERIA: en honor a Sant Vicent Ferrer.
Durant la setmana posterior a Pasqua el barri de la Moreria, un dels barris més tradicionals, celebra les seues festes d'ambient, de música, de festejos taurins, de cercaviles en definitiva de tradició.

BARRI VILA-REAL: en honor a Sant Pasqual.
A mitjan maig, el carrer Vila-real s'ompli d'alegria amb les seues festes, que portaven des del 2003 sense celebrar-se i es van reprendre l'any 2014.Revetles, cercaviles, sopars de germanor i festejos taurins són els protagonistes.

BARRI MONSENYOR FERNANDO FERRIS: en honor a Sant Ferran
En acabant maig se celebren les festes en honor a Sant Ferran, festes que van reprendre en el 2015 amb actes com festejos taurins, sopars de germanor, espectacles musicals, entre altres.
BARRI CAMÍ CASTELLÓ I ADJACENTS
A principis de juny se celebren les festes del Camí de Castelló. Actes com els festejos taurins, els espectacles musicals i taurins així com els sopars de germanor són els més destacats.

BARRI SANT PERE: en honor a Sant Pere. 
BARRI DEL CASTELL
A les faldes de l'imponent Castell d'Onda es troba ubicat el barri a què dona el nom i que a mitjan juliol celebra les seues festes on destaquen els espectacles musicals, els festejos taurins i sopars de germanor.

ARTESA: en honor a Santa Anna
A finals de juliol se celebren les festes a Artesa, pedania d’Onda, en honor a Santa Anna, unes festes de gran influència per a tots els onders ja que els espectacles musicals són el plat fort. Durant la setmana s'organitzen actes com ara, processons, jocs infantils, festejos taurins i sopars de germanor, entre altres.

BARRI MONTEBLANCO  
A principis d’agost, el barri Monteblanco, celebra les seues festes, festes que s'havien perdut el 2004 i es van reprendre el 2017.  S'organitzen actes com ara, festejos taurins, sopars de germanor i espectacles musicals, entre altres.
BARRI SANT JOAQUIM: en honor a Sant Joaquim
A finals d’agost, se celebren les festes en aquest barri del centre de la població, amb actes com els festejos taurins, sopars de germanor i varietats organitzats pels propis veïns.

BARRI TOSSALET: en honor a Sant Bartomeu
A finals d’agost, se celebren les festes en aquest barri. Actes com ara els festejos taurins, sopar de germanor, espectacles musicals i jocs infantils són els més destacats durant la setmana.

BARRI PORTAL DE VALÈNCIA. 
Acabant amb les festes dels barris, arribem a principis de setembre quan el portal de València va voler reprendre les festes el 2016 tornant al barri els festejos taurins, sopars de germanor i jocs infantils, entre altres.

Activitats festives d'altres entitats


Sant Antoni barris
  • El Tossalet
    El Tossalet és un barri d'Onda on se celebren les festes en honor a Sant Antoni Abad el cap de setmana abans que la vila. Dissabte fan la processó i la benedicció d'animals i, tot seguit, reparteixen els rotllos. Per la nit cremen la foguera i fan un castell de focs. Diumenge trauen el tradicional ‘bou en corda’.
  • Artesa
    Artesa és un xicotet nucli poblacional situat en el terme municipal d'Onda, a tres quilòmetres del nucli urbà. La nit del dia 16 se celebra Sant Antoni, una festa en què tots els veïns es reuneixen per a encendre la foguera i beneir els animals. A continuació reparteixen els rotllos i fan la processó.
Gala del Bou

Carnestoltes

Fira d'Abril

Enllaços d'interés


Enllaç directe amb la pàgina web de turisme :http://www.ondaturismo.es