Imagen banner [title-raw]
El Molí de la Reixa
Imagen banner [title-raw]

El Molí de la Reixa

Testimoni  de l’època industrial del segle XVII ha estat el Molí de la Reixa, edifici situat als afores de la població  i que va ser declarat Monument Històric Artístic a l’agost de 1978 i  Bé d’Interés Local l’octubre de 1982.

L’antic molí de farina és un edifici exempt de tres altures. La seua planta trapezoïdal recolza un dels seus costats en la séquia, sent la seua estructura de murs de càrrega de maçoneria i arcs de carreu perpendiculars a aquest costat.

La seua construcció presenta originals característiques tipològiques dels edificis industrials de l’època dels quals és exponent únic pel seu volum i importància.

Cal destacar que la força utilitzada per a moure les pedres o moles del molí provenia de la séquia que discorre pel costat nord de l’edifici, que encara hui porta aigua, i que era abocada en una bassa, coneixent aquest conjunt com Font de la Força. L’aigua d'aquesta séquia prové de la Bassa de la Vila.

L’any 2010 es va recuperar i va restaurar part de la maquinària de l’antic molí i es va completar amb l’adquisició de noves peces, podent-se actualment visitar i conéixer el funcionament dels molins d’aquella època.

Actualment l’edifici alberga la Col·lecció Museogràfica Municipal de Paleontologia i Mineralogia.

 
  • Comunitat Valenciana
  • Unió Europea