Imagen banner [title-raw]
Ermita Santa Bàrbara S.XVI
Imagen banner [title-raw]

Ermita de Santa Bàrbara

Situada en un turó dels contraforts del Montí, que amb els seus 605 m es converteix en la muntanya més alta del terme d’Onda, es troba aquesta antiga ermita, a una altura de 326 m. dominant el panorama de la Plana fins al mar, una vista d’espectacular bellesa. Es pot accedir  realitzant una de les rutes que s’inclou com un de les sendes locals de la localitat, el SL-CV 107.

L’ermita de Santa Bárbara és una edificació d’una sola nau de quatre trams, amb una xicoteta torre campanar, situada a la dreta del seu accés i una sèrie de dependències secundàries a la part posterior.

Una porta en la qual apareix la data 1697 dóna accés a l’interior en què es conserva part del paviment, les pilastres i restes de la cornisa longitudinal. Dels annexos, tot just queden els fonaments dels murs del que va haver de ser habitatge de l’ermità, amb una cisterna voltada en la part posterior del temple.

La Crònica de Viciana (1563) dóna referència d'aquest temple, de manera que la data 1697 que figura en la seua porta ha de referir-se a la seua renovació o reconstrucció. L’ermita va ser incendiada el 20 d’agost de 1836 per considerar-la cau de carlins.

 

 

  • Comunitat Valenciana
  • Unió Europea