Imagen banner [title-raw]
Imagen banner [title-raw]
Barri de la Moreria
Imagen banner [title-raw]
Carrers amb encant en el Barri de la Moreria

Barri de la Moreria

Vorejant l’església de l’Assumpció pel carrer dels Àngels i seguint el recorregut de la muralla medieval, ens trobem amb el barri de la Moreria.

Aquest raval ja existia inclús abans que els musulmans foren desplaçats de la medina o ciutat emmurallada a partir de 1248, data en la qual el rei Jaume I “El Conqueridor” concedeix la Carta Pobla i els pobladors cristians comencen a ocupar les cases dels mahometans. Aquells que van desitjar quedar-se en la seua terra i no marxar a l’exili, van venir a formar aquest barri extramurs de la vila.

A l’entrada del barri, s’observen a la dreta restes de pedra del que va ser la porta d’accés a l’aljama o moreria.

El barri s’ha conservat invariable pel que fa al seu traçat, formant amb els carrers de Sant Vicent i de la Moreria un recinte tancat sobre si mateix, com correspon a l’urbanisme islàmic. En el seu centre es va ubicar una mesquita que va ser posteriorment convertida en la Capella de Sant Vicent que es conserva actualment.

La moreria d’Onda va ser un important nucli que va arribar a comptar amb més de cinquanta cases, que equivaldria a uns 200 habitants que podien parlar la seua llengua i practicar la seua religió amb llibertat.

Com barri musulmà, va perviure fins a 1609, data de l’expulsió dels moriscos en tot el regne.

 
  • Comunitat Valenciana
  • Unió Europea