esquina superior izquierda esquina superior derecha
esquina inferior izquierda esquina inferior derecha

El FIVO 2018 lleva ancores a Onda amb els primers tallers d‘impro teatral del seu ventall formatiu

Foto

Arteatre i Subit inauguren la graella de 25 espectacles del II Festival d’Improvisació Vila d’Onda, que reuneix a 20 companyies nacionals i internacionals referents del gènere fins al 23 de setembre

Amb el doble de companyies i espectacles, un reforç del seu vessant formatiu i una aposta clara pel talent valencià. Així arranca aquest dilluns a Onda la segona edició del seu festival d'improvisació. Des d'aquest dilluns i fins al 23 de setembre, 20 referents de l'escena nacional i internacional aniran vertebrant un cartell amb 25 propostes escèniques creades en viu amb l'ajuda del públic que cavalquen per modalitats tan diverses com la ‘impro màgia’ i ‘impro clown’; el ‘letring catch’ (escriptura improvisada en directe); o el ‘soundpainting’ i la composició multidisciplinària en viu, com a novetats; i a les quals se sumen la dansa improvisada, el teatre gestual, la improvisació musical, la dirigida a públic infantil i familiar i els xous en espais oberts.  

La companyia local Arteatre obri el calendari el dilluns 10 a la vesprada a La Cassola amb el primer dels 14 tallers programats en aquest Festival d’Improvisació Vila d’Onda. Una doble i gratuïta sessió d'iniciació a la ‘impro’ (17.30 hores per a joves de 10 a 16 anys i a partir de les 19.00 hores per a públic major de 16) que repetirà el dimarts 11 en el mateix espai i idèntica franja horària. Serà el millor entrenament per a l'estrena de la graella d'espectacles, que iniciarà també Arteatre el dimecres 12 de setembre amb els seus jocs de ‘impro’ al Raval de Sant Josep (20.00 hores) i continuarà la valenciana Subit un dia després (dijous 13, 20.00 hores en La Cassola). 

I és que si alguna cosa destaca d'entre els molts al·licients que reuneix el cartell el FIVO 2018 és la presència de companyies valencianes: 9 de les 20 d'aquesta edició. Un elenc que completen Pepa Cases Dansa-Teatre de Vila-real (Multitud); Impronenas i els seus Superhistorias i Guerrilla Impro (Hoy no se fía), ambdues de València. S'uneixen el col·lectiu Hotel Postmoderno i els seus duels d'escriptura plasmats en Letring Catch; David Fajardo, organitzador del València Improv Festival i l'espectacle itinerant Barrio; Hijos e Hijas de Augusto (Xirivella) i L’Esglai Teatre (Quart de Poblet) amb Veladas Desclowntroladas i l'alacantina Improvivencia, amb #Pixelados. 

El vessant internacional la marquen Imkubik (Suïssa), amb el xou With(out) a word; i l'argentina Global Impro, amb doblet: Un día cualquiera i Había una vez. Completa l'elenc un nou recorregut per la geografia espanyola. La madrilenya Jamming arriba amb doblet al festival: Chiqui Jamming, un xou per a públic infantil –“és una meravella veure als més xicotets com es diverteixen amb les seues famílies, com participen i la imaginació que tenen”- i Jamming Xou, que inclou en el seu repartiment un dels molts atractius d'aquest FIVO 2018, a la polifacètica Ana Morgade. “Estem segurs que va a ser una gran experiència, i més tenint a Morgade en l'elenc, amb qui ens encanta improvisar”, assenyalen des del col·lectiu. 

També des de Madrid aterren Al Tran Trán (The Monguers e Hijos de un mono), Impro Madrid (A nadie se le dio veneno en risa) i Soundpainting Madrid y el seu Danàphore. I més: la granadina La Tetera Impro (Luces, cámara, impro…); Instantes, de la val·lisoletana iMpro Valladolid; al costat de les barcelonines Impro Màgia (amb Impro Màgia) i Impro Acatomba, amb estrena sota el braç: Buscando, i Teatro Indigesto, directa des de Saragossa, amb Mariví Mansió.  

“Estem molt satisfets amb el cartell d'un festival que és ja un referent a nivell estatal, per la seua varietat i la seua qualitat. És un certamen diferent, perquè activa la participació del públic”, ressenya el tinent d'alcalde de Cultura i Dinamització Lingüística d'Onda, Lluís Pastor. Per la seua banda els directors del festival incideixen en l'aposta d'aquesta edició per “potenciar tots els gèneres d'aquesta disciplina artística” i per “traure el FIVO al carrer” amb xous que eixiran a escena a l'aire lliure i en espais poc convencionals. Fins al 23 de setembre, Onda sucumbeix a l'univers màgic del teatre sense guió.

Accés | Avís legal | Protecció de dades | Accesibilitat
icono ministerio de industria, turismo y comercio icono ministerio de administraciones públicas icono ministerio de industria, turismo y comercio