Agència de Promoció del Valencià

Ultima actualizacion: 23/07/2021

Agència de Promoció del Valencià

Agència de Promoció del Valencià

Carrer de Balmes, 2. 3r pis
Tel. 964 77 11 93  Ext. 2029
 aviva@onda.es


Horari:

Hivern: de dilluns a divendres, de 9.00 a 14.00 h, dimarts, de 16.30 a 19.00 h
Estiu:   de dilluns a divendres, de 9.00 a 13.00 h

1. Enllaços d’interés:


Recursos lingüístics

2. Serveis, campanyes i subvencions


Servei d'assessorament lingüístic

L’Oficina de Promoció del Valencià, Aviva Onda, té la voluntat de ser un centre de dinamització social del valencià i afavorir la seua consolidació com a punt de referència en qüestions de normalització lingüística.
Així mateix vol posar a disposició dels veïns d’Onda un servei públic d’assessorament legal i administratiu pel que fa als drets lingüístics.
Un dels objectius d’Aviva Onda és acostar l’actuació administrativa de promoció del valencià a la ciutadania i potenciar les relacions entre aquesta i l’Ajuntament.
 • Vos ajudem en l'elaboració del material en valencià per a la vostra empresa, comerç, bar, associació, ONG, colla...
 • Vos informem de les ajudes per al foment del valencià de la Generalitat i d'altres institucions.
 • Vos assessorem en assumptes de drets lingüístics.
 • Vos oferim material per a preparar els exàmens de la Junta Qualificadora de Coneixements de Valencià en el Racó d'autoaprenentatge, a la Biblioteca.
 • Vos ajudem a tramitar el canvi de nom i cognoms al valencià.

Servei de dinamització lingüística

Campanyes:

   

Al mercat comprem en valencià

    

Per tal de fomentar l'ús escrit del valencià al mercat municipal (oralment és la llengua de comunicació habitual) es facilitaran als comerciants 4.000 targetes, per tal de posar els preus en valencià, i el vocabulari específic per a cadascuna de les parades. També hem repartit a la clientela 1.000 davantals per acumulació de compres. Aquesta campanya compta amb la col·laboració de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua.

   

Valencià per la Igualtat

   

Encara que, gramaticalment, el gènere és una propietat lingüística, el fet que fóra el masculí el gènere no marcat i s'usara per a designar els col·lectius es percebia com una ocultació de la dona. Açò ha fet que des de les institucions s'assajaren diverses solucions per a intentar explicitar la presència dels dos gèneres en el discurs lingüístic. És que que s'ha anomenat "llenguatge no sexista" i que nosaltres, en positiu, presentem com "Valencià per la Igualtat". 

 • Guia per a usar un llenguatge igualitari en l’Administració
 • Manual d'estil i documentació administrativa amb llenguatge inclusiu

Rebaixes i Descomptes   

       

Amb esta campanya, que any rere any és molt ben acollida per l’associació de comerciants Onda, centre comercial i els comerços d'Onda en general, es pretén fomentar l’ús del valencià en els comerços de proximitat i contribuir al fet que hi haja una imatge unitària en tots els aparadors amb el valencià com el nexe d’unió.
 • Edició de cartells i etiquetes 

   

Esmorzant a Onda

     
Per tal de donar a conéixer el vocabulari específic de l’alimentació en general i la restauració en particular, l’Agència de Promoció del Valencià ha confeccionat 36.000 tapets individuals d’un sol ús . S’han fet arribar a l’associació Hosturionda perquè els distribuïsquen als bars, cafeteries i restaurants  per al seu ús a partir del mes d’octubre, coincidint amb la Festa del 9 d’Octubre i la Fira d’Onda.És una continuació de la campanya
De tapes per Onda

       

La bústia del refranys 

     

Des de l'Agència de Promoció del Valencià Aviva Onda volem rescatar de l'oblit els refranys, sentències i dites populars que es deien al poble. De ben segur que us sonen. Els més majors els recordeu, els més jòvens els heu sentit als vostres pares i als iaios. Us demanem a tots els onders la vostra col·laboració per a dur a terme esta tasca de recopilació, vosaltres sou els protagonistes del  treball de camp d'aquest projecte.
Ens serveixen tots els refranys en valencià, les dites i les frases fetes: els que compartim amb altres pobles i comarques i els més genuïns d'Onda.
 Podeu deixar els vostres suggeriments en:
Si voleu, podeu posar el vostre nom quan feu una aportació a la Bústia dels refranys per a que fem constar la vostra col·laboració si finalment es publica.
     

Retolació de carrers i edificis municipals

     
El 2020 hem continuat retolant en valencià els carrers d'Onda. Seguint la tendència dels últims anys i per tal de fomentar la tradició ceràmica d’Onda, les plaques s’han fet de ceràmica artística pintada a mà.
També hem actualitzat la retolació dels edificis municipals: directoris, despatxos, ascensors, indicadors...
      

Agenda escolar

    
L'Ajuntament d'Onda edita anualment l’Agenda escolar, adreçada a tot l’alumnat d’Educació Primària i d'Educació Secundària Obligatòria d’aquesta localitat. L’agenda escolar pretén ser una eina de treball que ajude a organitzar el treball escolar i el temps de la manera més eficient possible, per tal d'aconseguir els objectius i reptes acadèmics i educatius de cadascuna de les diferents etapes educatives i formatives.
Més enllà del seu ús pràctic, és fonamental la funció didàctica que exerceix, tant pel que fa al desenvolupament d'hàbits de treball organitzat, com pel mateix contingut de l'agenda, i també pel suport que dona en el procés de comunicació entre el professorat, els pares i mares i l'alumnat.
Per a potenciar les facultats creatives d'alguns i algunes alumnes, des de l'Ajuntament d'Onda s'ha donat suport a la seua participació en el disseny d'aquesta agenda, amb el dibuix de la portada i altres que apareixen a l’interior.
L'agenda escolar s'edita sempre en valencià i té una tirada de 3.100 exemplars.

   

Llig un còmic

   

Amb la col·laboració dels col·legis d'Educació Primària d'Onda i de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua hem iniciat la campanya escolar de foment de la lectura Llig un còmic. L'Agència de Promoció del Valencià Aviva Onda ja fa anys que proporciona als col·legis exemplars de la revista Camacuc, per tal de fomentar la lectura en valencià. Hem volgut intensificar aquesta iniciativa fent-los arribar exemplars de còmics que edita l'AVL sobre escriptors valencians i tradicions de la Comunitat Valenciana: Enric Valor, Vicent Andrés Estellés, El Misteri d'ElxLa Festa d'Algemesí, La Fira de Tots Sants de Cocentaina, Sant Vicent Ferrer, Les Falles i Badana: quin dimoni de xiqueta.

Amb ocasió de la celebració del 9 d'Octubre s'han repartit còmics de Jaume I.

Del còmic dedicat a La Panderola es lliurarà un exemplar a cada alumne d'Educació Primària.

Tots estos còmics podeu descarregar-los de la pàgina web de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua

   

Revistes en valencià

    
Amb l’edició de les revistes En valencià que editem al llarg de l'any, es promou la lectura en valencià i la utilització de vocabulari específic. Es tracta de difondre les nostres tradicions en la nostra llengua i de donar a conéixer fets històrics, dites populars, cançons, receptes culinàries del municipi, així com qüestions generals de la llengua.  
Revistes de Pasqua, El Salvador, Nadal, Carnestoltes, 9 d'Octubre, Tots Sants, Sant Antoni i Estiu
    

Activitats 9 d'Octubre

    
L'Ajuntament d'Onda, per tal de celebrar el 9 d'Octubre, la festa dels valencians  organitza activitats culturals la primera setmana d'octubre.
Enguany les activitats es fan majoritàriament en línia:
 • Programa de ràdio. 9 d'Octubre a Onda
 • Fem una mocadorà. Amb la col·laboració de Panaderia Castañ
 • Contacontes infantil, Llegendes de Jaume I.
 • Música amb la SAMVO
 • Recorregut per indrets medievals d'Onda, amb Vicent Garcia Edo

   
Festa del 9 d'Octubre

 • Narració oral, Va d'Història... Jaume I contat als més jòvens
 • Tallers en línia: Construcció del Castell d'Onda, el casc de Jaume I. Podeu descarregar els materials.
 • Per a pintar i retallar: Auca de Jaume I. Podeu descarregar els materials.